Geoblog.pl    Gotkiewicz    Podróże    In vino veritas    Burgundia
Zwiń mapę
2022
18
paź

Burgundia

 
Francja
Francja, Bergerac
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 1666 km
 
Dziś spaliśmy pod kaplicą.  Kaplica niebylejaka, bo zaprojektowana przez Le Corbusiera. Taki architekt. Dość znany. Pewnie jest coś o nim w internecie. Inspiracją dla tej kaplicy było nakrycie głowy zakonnicy oraz beton. Dało to ciekawe połączenie do zobaczenia na zdjęciach. Wstęp 9 euro, ale za to można skorzystać z czystej toalety. Beton nie wytrzymuje próby czasu i kaplicę trzeba ratować bo się rozpada. A szkoda by było,  bo to wyjątkowe dzieło sztuki. Wewnątrz zadziwia też akustyka i aż prowokuje do zabawy głosem,  choć w kościele nie jest to dobrze przyjęte. Wkrótce ruszamy,  bo mamy całą Francję do przejechania. Żeby nie szaleć z wydatkami jedziemy drogami bezpłatnymi. Będzie trochę dłużej  ale za to zobaczymy w ten sposób coś więcej niż tylko ekrany akustyczne.  W ten sposób odkryłem Burgundię, po francusku Burgogne. Jedziemy pośród winnic ciągnących się po horyzont, a Piotrek nagle podnieca się zauważając,  że przejeżdżamy przez teren winnicy Romane Conti. W internecie znalazł butelkę wina z tej winnicy za ponad 38 000 euro. Gdy podjechaliśmy do sklepu to wino z tej tej samej miejscowości,  czyli z Romane, ale z innej winnicy stało na półce za jedyne 51 euro. Oczywiście zignorowaliśmy. Kupiliśmy trzy butelki: aligote,  chardonnay i pinot noir. To są nazwy trzech odmian winogron, które zostały dopuszczone jako typowe dla terenu Burgundii. Chardonnay i aligote to odmiany białe a pinot noir czerwone. Ja wolę białe, więc zatrzymujemy się po drodze żeby zobaczyć jaka jest różnica pomiędzy chardonnay a aligote. Zaczynamy od aligote. Coś mi w tym winie nie pasuje. Może trochę za kwaśne. Gdybym miał obrazowo opisać ten smak, to bym powiedział że jest wklęsły.  Po środku nic nie ma a jeden brzeg jest mocno podniesiony. I pozostawia smak długo w ustach.  Chardonnay za to w smaku jest wypukły. Bardziej owocowy ale po brzegach czegoś brakuje. I Piotrek mówi,  że to jest właśnie przewaga Bordoux nad Burgundią, bo w Bordoux można mieszać wina z różnych odmian winorośli a w Burgundii nie można.  Pyta się,  czy chcę  zobaczyć jaki jest efekt mieszania win. Jedynie się upewniam czy jesteśmy już poza Burgundią gdzie jest to zabronione i robimy doświadczenie mieszając chardonne z aligote. Różnica jest od razu wyczuwalna, bo uzyskane wino ma pełny,  równy smak.  W ten sposób Piotrek mi udowodnił dlaczego wina Bordeux są lepsze niż wina burgundzkie. W Bordeux można mieszać wina a w Burgundii nie. Nasze napoczęte wina chowamy do lodówki bo białe wino można przechowywać otwarte w lodówce i nie traci ono na wartości gdyż spożywać należy schłodzone do odpowiedniej temperatury a czerwone należy wypić od razu na co dziś już sobie pozwolić nie możemy. Pinot noir musi zaczekać.  Przy okazji jeszcze porównujemy jak wino zmienia się w zależności od tego do jakiej potrawy się je pije.  Mamy tu rilette, czyli coś pomiędzy smalcem a pasztetem oraz ser roqfour z zieloną pleśnią czyli do degustacji wina zbyt ostry.  Tym niemniej wyraźnie czuć jak ser zmienia smak wina a mięso nie.

Planujemy dojechać dziś do rejonu Bordeux, dlatego tam zaznaczam nocleg, choć pewnie padniemy gdzieś po drodze.









 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Zdjęcia (16)
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
Komentarze (1)
DODAJ KOMENTARZ
keyla
keyla - 2022-10-21 17:59
Przednia winna edukacja, dzięki!
 
 
Gotkiewicz
Zbigniew Gotkiewicz
zwiedził 9% świata (18 państw)
Zasoby: 99 wpisów99 128 komentarzy128 972 zdjęcia972 0 plików multimedialnych0
 
Moje podróżewięcej
03.09.2024 - 02.10.2024
 
 
01.01.1970 - 01.01.1970
 
 
28.03.2023 - 28.03.2023